AKTUELT

Hva er dyretesting?

Et av spørsmålene jeg har stilt meg, og som jeg prøver å grave litt dypere i, er hvordan dyreforsøk egentlig blir gjennomført. Grunnen til at jeg ønsker å vite mer om dette er både fordi jeg vil forstå, men også fordi det er lettere å vite hva man skal se etter når man prøver å unngå produkter som er testet på dyr. Det er også mange unnskyldninger for hvorfor man velger produkter som er testet på dyr, som for eksempel pris, vane, kvalitet og at det er sikrere enn produkter som ikke er testet på dyr. Disse unnskyldningene gjør at jeg gjerne vil lære mer om dyretesting, hvorfor vi bør få en slutt på det, og hvilke alternativer som er der ute. Jeg håper du vil lære med meg.

I Norge er det ulovlig med dyretesting av kosmetikk, men vi vet at i store deler av verden så foregår dette enda. Typiske dyr å teste på er albinokaniner, mus, rotter, marsvin og hunder. Dette er selvsagt bare et utvalg, og mange flere typer dyr blir brukt i ulike typer forsøk. I følge PETA blir for eksempel kaniner brukt fordi de har så godt lynne, og er så enkle å håndtere. Typiske å utføre på en kanin er noe som heter «Draize eye irritancy test», som er et forsøk der de drypper kosmetikk, oppvaskmiddel, rens til rørsystemer osv. i øynene på kaninene. Dette er grusomme tester som ofte skaper rødhet, svie, sår, blødninger og blindhet, og etter gjennomført forsøk blir kaninene veldig ofte drept. Et annet forsøk som er typisk å utføre på kaniner er en hudtest, hvor de blir barbert på ryggen, og får påført etsende midler på den bare huden, De må gå med middelet på ryggen i to uker, og får veldig ofte brannskader av forsøket. Det er helt grusomt, og jeg kan ikke en gang forestille meg hvor vondt å ha et etsende middel på kroppen, og så i to uker. I tillegg er det verdt å vite at dyrene får ingen smertestillende under forsøkene, og ligger derfor med smerter over lang tid, for så å bli drept når forsøket er over.

Et annet eksempel er et laboratorie i North-Carolina USA som barberte kaniner og festet tusenvis av flott på hver enkelt kanin. De gjennomførte forsøket i to perioder på fem dager, hvor insektene satt på kroppen til kaninene konstant, og fikk «spise» seg opp. Deretter drepte de kaninene.

Jeg blir uvel bare av å lese om disse grusomme forsøkene, og jeg blir utrolig frustrert over at dette fortsatt skjer, når vi vet at det er utviklet flere alternative metoder, med så positive resultater at de blir kategorisert som bedre enn dyreforsøk. Hvorfor henger da noen land og merker igjen i fortiden, og fortsetter med dyremishandling på denne måten? Ikke bare har det blitt utviklet nye og bedre alternative metoder, men mange forskere hevder at dyreforsøk egentlig gir alt for dårlige resultater, og at det å teste på dyr har vært en feil.

Dette var jo bare er lite utvalg av de ulike typene dyretesting som blir gjennomført, og jeg kommer nok til å dele mer om det senere.

Nyere metoder som erstatter dyretesting er stadig under utvikling, og denne type forskning får både statlig støtte, samt støtte fra store organisasjoner som PETA. Noen av de fremste metodene, som har vist seg å være bedre en dyretesting er for eksempel menneske hudceller som er fremdyrket i reagensrør og falsk menneskehud. I tillegg jobbes det med maskin-modellering og testing på frivillige (selvsagt ufarlig). Ikke bare er disse metodene tryggere på grunn av at de er likere menneskekroppen og vårt system, men de er også mer effektive og mer økonomiske. Det er flere spesifikke eksempler på akkurat dette, og hos Peta så kan du lese mer om noen av dem.

Håper dette gav litt mer innsikt i hvordan dyretesting faktisk blir gjennomført, og hvorfor det er helt unødvendig den dag i dag. Jeg kommer selvsagt til å skrive mye mer om dette, men det er mye å konsumere på en gang.

Legg gjerne igjen en kommentar om du vil dele informasjon rundt temaet, eller om du lurer på noe 🙂

– Silje

Ingen kommentarer

    Legg igjen en kommentar