AKTUELT

Cruelty free eller Vegansk?

Det er lett å bli forvirret av alle begrepene der ute i dag, og spesielt når det de siste årene har blitt mer populært blant merker å slenge ord som organisk, økologisk, naturlig, bærekraftig, miljøvennlig, vegansk eller cruelty free på produktene de lager.

Jeg tenkte derfor å raskt definere to av de, nemlig cruelty free og vegansk. Det vi forbinder med vegansk er gjerne kosthold og det å spise plantebasert, og det gir derfor også mening at cruelty free og vegansk er det samme. Det er det ikke.

Cruelty free er som kanskje mange av dere vet et begrep man bruker om produkter som ikke er tester på dyr. Når vi sier at produktet ikke skal være testet på dyr, så betyr det at verken ingrediensene i produktet, eller ferdig resultat skal være testet på dyr. Det er mange merker som hevder at de er dyrevennlig i dag, med mindre et land krever dyretesting av produktene før de tillater salg av de. Hvis et merke selger produktene sine i et land som krever dyretesting, så kan de ikke kalle seg cruelty free, og de kan ikke bli sertifisert. Det er veldig lett å gjøre et raskt google søk og få opp at et merke er dyrevennlig, men hvis de selger i for eksempel Kina, så er det helt sikkert at de tester på dyr. Det som også er viktig merke seg er at et cruelty free produkt kan inneholde ingredienser fra dyr, som for eksempel honning, bivoks eller gelatin.

Så hva er forskjellen mellom cruelty free og vegansk?

Vegansk er et større begrep som rommer mer. For at et produkt skal kunne stemples som vegansk så kan de ikke inneholde ingredienser som stammer fra dyr, og de kan heller ikke være testet på dyr i noen ledd, i følge Vegan Norge sin nettside. Det vil si, et plantebasert produkt. Det som er viktig å bite seg merke i er at et vegansk produkt kan inneholde kjemikalier og konserveringsmidler som ikke er bra for huden vår, så at noe er vegansk betyr ikke nødvendigvis at det er hundre prosent rent.

Til slutt så er det verdt å nevne at organiske eller økologiske produkter er fremstilt etter retningslinjer rundt ingredienser, produksjon og emballasje, og handler mye om hvor nedbrytbart det er. Naturlige produkter er produkter som i hovedsak henter ingrediensene sine fra naturen, men her også kan produktene fortsatt inneholde kjemikalier i tillegg.

Det som er viktig når man velger produkter til sin hud, er å alltid kaste et litt kritisk øye på ingredienslisten, og forsikre seg om at man vet hva produktet inneholder. Noen er mer opptatt av at produktet skal være vegansk, mens andre er mer opptatt av at det skal være økologisk. Mitt håp er uansett at man i framtiden kan unngå dyretesting uansett hvilket produkt man lager.

Hva er viktig for deg når du kjøper nye skjønnhets- eller pleieprodukter?

– Silje

Ingen kommentarer

    Legg igjen en kommentar